Lazanya sosu yaparken dikkat edilmesi gereken sos miktarlarının dengeli olmasıdır. Aşırı sos kullanılarak yapılan lazanya akışkan olur ve tabağa çıkarırken börek gibi sabit olmayıp dağılır. Az miktarda sos kullanılan lazanya ise çok kuru kalır ve istediğimiz lezzeti elde edemeyiz. Bu nedenle lazanya yapılırken sosların iyi ölçeklendirilmesi önemlidir.
Lazanya yaparken iki farklı
lazanya sosu kullanılır. Bunlardan birincisi bolonez sos'tur. İkincisi ise beşamel sos. Beşamel sos çoğumuzun bildiği gibi un, süt ve yağ ile yapılır. Şimdi lazanyaya asıl lezzetini veren bolonez
lazanya sosu tarifini verelim. Yarım paket lazanya için;
Lazanya sosu malzemeler
- 250 gr kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet orta boy domates
Lazanya Sosu Nasıl Yapılır?
Küçük bir tencerede kıymayı 1 yemek kaşığı tereyağı ile suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Ayrı bir tencerede, kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile ince ince doğradığınız soğan, biber, havuç ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip eritin. Küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyip biraz pişirdikten sonra karabiber, pul biber ve tuzunu ekleyin.
Kıymaları da ekleyerek 10 dakika kadar orta ateşte pişirin. Bolonez lazanya sosunuz hazır. Lazanya yapılırken Önce lazanyalar dizilir. Ardından önce bir miktar beşamel sos sonra da bir miktar bolonez sos dökülür. Bu işlem lazanyalar bitene kadar tekrarlanır. En son üzerine beşamel sosun kalanı dökülür ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir.
20.01.2024 10:51:21