Lazanya Çeşitleri, Lazanya peynir, domates, domates sosu, kıyma ya da et sosu ile yapılan bir tür İtalyan lezzeti olarak bilinmektedir. Lazanya makarnadan farklı olarak soslu, sebzeli olarak yapılabilmektedir. Lazanya makarna gibi suda haşlanarak yapılır fakat lazanyayı pişirmek için evimizdeki fırın kullanılmaktadır. Yani lazanya makarna gibi kavrularak yapılmaz.
Lazanyayı güzel bir tat olarak tüketmek içeriğindeki malzeme ve kullanılan soslarla da daha lezzetli bir tat haline getirmek bizlere vazgeçilmez bir lezzet sunmaktadır. Lazanya yapımında farklı malzemeler ve sebzeler kullanıldığı için oldukça çok çeşit olarak yapılmaktadır. Lazanya çeşitlerine değinecek olursak bunlardan bazılarını şöyle sıralayabilmek mümkündür bunlar:
- Dönerli lazanya
- Sebzeli lazanya
- Ispanaklı lazanya
- Tavuklu lazanya
- Balkabaklı lazanya
- Kıymalı lazanya
- Kabaklı lazanya
- Ispanak ve mantarlı lazanya
- Fırında kıyma soslu lazanya
- Garnitürlü lazanya
- Fırında kıymalı lazanya
- Cevizli lazanya
- Beşamel soslu lazanya
- Balıklı lazanya
- Tavuklu mantarlı lazanya olarak sıralanmaktadır.
Dönerli lazanya nasıl yapılır?
Dönerli lazanya yapımında kullanılan malzemeler olarak:
- 1 paket marka önemli değil kırmızı dana döneri ya da evde kırmızı etten yapmış olduğumuz döner
- 7 yaprak olacak şekilde lazanya
- 300 gram dilimlenmiş kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Pul biber
- Sıvı yağ
Lazanyaları güzelce haşlayıp 5 dakika haşladıktan sonra süzgece alıp iyice süzelim.
Haşlanan bu lazanyalardan iki yaprağı alıp yağlanmış olan fırın tepsisine yayarak serelim. Onun üzerine sırasıyla 5 yaprak döner ve 3 dilim kaşar peyniri koyarak en üstede döner ve kaşar peyniri olacak şekilde malzeme bitene kadar sırasıyla tepsiye malzemeler dizilir. Tepsiye sırasıyla dizilmiş olan bu malzemeler üzerine eritilmiş olan tereyağı iyice gezdirilir. Tepsiyi önceden 170 derecede ısıtmış olduğumuz fırında 25 dakika pişirin ve piştikten sonra sıcak olarak ailenize ya da misafirlerinize servis edebilirsiniz.
Ispanaklı lazanya nasıl yapılır?
Ispanaklı lazanya yapımında kullanılan malzemeler:
- 1 kilo ıspanak
- 2 orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Pul biber
- Tuz
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Karabiber
Ispanaklı lazanyanın üzeri için kullanılan beşamel sos içeriğinde ise.
- 6 yemek kaşığı un
- 1 litre süt
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- 5 yemek kaşığı tereyağı
Ispanaklı lazanyanın yapılışı ise
Ispanaklar temizlenerek güzelce suda yıkanır ve ince ince doğranır. Önceden hazırlamış olduğumuz tavaya doğramış olduğumuz kuru soğanları atıp yağda kavuruyoruz. Sonrasında kavrulmuş olan soğanlara domates salçası ve biber salçasını da ekleyerek ardından tuz, karabiber, pul biber ve suyu ekliyoruz bunları 5 dakika pişiriyoruz. Bir fırın tepsisine haşlamış olduğumuz lazanyalarü diziyoruz üzerine sırasıyla ıspanak ve sos olmak üzere malzemeleri sıralıyoruz. Önceden 170 derecede ısıtılan fırına tepsiyi sürüyoruz 25 dakika pişirerek sonrasında servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.