Patates lazanya, lazanya İtalyan mutfağının bir yemeğidir. Aslında bir çeşit makarna türüdür. Kalorisi çok yüksek olan bu besin ince yaprak şeklinde bir makarnadır. Patatesli lazanya enfes bir makarna ve başlı başına bir ana öğündür. Bu lezzetli tarifle tek bir öğünde hem karbonhidrat hem kalsiyum, protein ve sebze ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz çocukların da zevkle yiyebileceği hatta bayılacağı bir yemek çeşidi.
Yapımı çok zor gibi görülse de zorlanmadan uygulayabileceğiniz bir tarif.
Patatesli lazanya için gereken malzemeler
- Yarım paket istediğiniz bir markanın lazanyası
- 2 adet patates
- 1 fincan süt
- Yeterince karabiber, tuz
- Sıvı yağ
Beşamel sosu için
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı+1 kahve fincanı soğuk süt
- Yeterli miktarda kara biber ve tuz
Kıymalı iç harç için
- 200 gram dana kıyma
- 1 adet yemekli kuru soğan
- 6-7 sap maydanoz
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı su
- Yeterli miktarda tuz ve karabiber
Üzeri için
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Patatesli Lazanya Nasıl Yapılır?
İlk olarak kıymalı iç harçtan başlayalım. Soğanları küp-küp doğrayarak teflon tavaya alalım. Soğanlar pembeleşince kıymaları da ekleyip suyunu çekene kadar kavuralım. Salçasını, suyunu ve damak tadımıza göre karabiber ve tuzunu da ilave ettikten sonra birkaç kez daha çevirerek salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım ve ocağın altını kapatıp kıymalı iç harcı beklemeye alalım.
Patatesleri soyup yıkadıktan sonra rendeleyelim. Patatesler çiğ olarak hazırlanacağı için rendelenen patateslere sütünü, karabiber ve tuzunu ekleyelim, sıvıyağını da ekledikten sonra patatesli karışımı da bir kenara alalım.
Beşamel sos için, teflon bir tavaya tereyağını koyalım, eriyince unu da ekleyelim unun kokusu çıkana kadar yakmadan sürekli karıştırarak kavuralım ve sütünü ekleyelim karabiber ve tuz ile tatlandırdıktan sonra beşamel sos muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatalım.
Tüm malzemeler hazır olduğuna göre bocamın altına bir sıra lazanya dizelim üzerine her tarafına yayılacak şekilde beşamel sos dökelim. İlk olarak kıymalı harçtan sonra patatesli harçtan koyalım. Sonrasında tekrar lazanya dizerek malzemeler bitene kadar bu şekilde katlar oluşturalım ve önceden ısıtılmış olan 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim. Piştiğinde üzerine bolca kaşar rendesi serperek 4-5 dakika daha fırında tutalım. Sonra fırından çıkarıp dilediğimiz gibi servis yapabiliriz.