{ "title": "Lazanya", "image": "https://www.lazanyatarifi.gen.tr/images/lazanya.gif", "date": "19.01.2024 08:23:08", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Lazanya, Peynir, domates sosu veya et sosu ile yapılan İtalya ya özgü bir yemektir. Başta lazanya sözcüğü yemeğin piştiği kabın adıyken zamanla bu isim yemeğe verilmiştir. Farklı katmanlarda ve farklı malzemeler ile yapılabilir. Orijinal adı Lasagna'dır. Evde hazırlanabilmesinin yanı sıra yapımında kullanılan lazanya hamuruna birçok büyük markette kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Lazanya; tarihi ve prestijli bir şehir olan Bolonya şehrine özgü bir tattır. Sos ve aromalarla beğenenleri için eşsiz bir lezzet oluşturmak için açılmış dikdörtgen şeklindeki makarna yapraklarına lazanya adı verilir. Hazır paketlerde satılan lazanyalar da haşlamaya gerek duyulmaz ve tarife uygun şekilde 20 dakika içinde pişirilebilir. Lazanya hamurunu evde hazırlamak da oldukça kolay ve masrafsızdır.

Evde hazırlanabilecek lazanya hamuru için
100 gram lazanya da bulunan besin değerleri nelerdir?
Lazanya Çeşitleri

Birçok farklı şekilde yapılan lazanyanın birbirinden farklı ve lezzetli çeşitleri bulunmaktadır. Lazanya için birçok farklı tarif mevcuttur. Örneğin ricotto ve mozzarella gibi İtalyan peynirleri yanında klasik türdeki parmesan peyniri lazanya için birer alternatiftir. Genel olarak domates sosu kullanılan lazanyada beşamel sos kullanımı da yaygındır. Bazı lazanya çeşitleri şöyledir;
Kıymalı lazanya nasıl yapılır?

Lazanya Malzemeleri
Beşamel sosu için
Lazanya Üzeri için
Lazanya Nasıl Yapılır?

Soğan, sivri biber ve kırmızı biber ince bir şekilde küp-küp doğranır. Tavaya sıvı yağ ve soğan koyularak kavrulur. Ardından kıyma ve doğranmış olan biberlerde eklenir. Domatesler de rendelenerek tavaya eklenir. Bir süre kavurduktan sonra üzerine salça eklenir. Karışım suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Son olarak tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.

Beşamel sosu nasıl yapılır?

Tavaya sıvı yağı ve tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağa un ilave edilir ve hafif hafif karıştırılarak un pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak dökelim ve karıştırma işlemine devam edelim. Üzerine tuzunu serpelim ve muhallebi kıvamı alacak şekilde sos pişirilir.

Önceden yağlanmış dikdörtgen borcama ince bir tabaka beşamel sosu sürülür ve üzerine dört adet lazanya yaprağı konulur. Üzerine yine ince bir tabaka şeklinde beşamel sos sürülür ve hazırlanılan kıymalı harçtan konulur. Harcın üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirilir ve bu işlem dörder adet lazanya yaprağıyla dört sıra tekrar edilir. En üste beşamel sos sürülür ve kaşar peyniri rendesi eklenerek yemek önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
" } ] }