{ "title": "Lazanya Nasıl Yapılır", "image": "https://www.lazanyatarifi.gen.tr/images/lazanya-nasil-yapilir.gif", "date": "20.01.2024 03:35:49", "author": "Salih YILDIZ", "article": [ { "article": "
Lazanya nasıl yapılır, bu bir çeşit İtalyan makarnasıdır. Sebze çeşitleri ile yapılabileceği gibi, tavuk, tavuk-mantar, kıyma ve çeşitli peynirlerle de yapılır. Lazanya yaprakları üzerindeki sosu çekebilmesi için gözeneklerden oluşan, dikdörtgen şeklinde açılmış makarna yapraklarına denir. Bazı lazanya yaprakları ön pişirme gerektirirken bazı lazanya yapraklarında ön pişirmeye gerek yoktur. 4 kişilik bir aile için yan yana konmuş 3 yaprak lazanya 5 kat ile tamamlanabilir. Bu ölçü kişi sayısı arttıkça değişiklik gösterebilir.

4 kişilik bir kıymalı lazanya tarifi aşağıdaki gibidir
Lazanya için kullanılacak beşamel sos için

Eğer hazır beşamel soslardan kullanacaksanız 1 paket hazır sosa, 3 su bardağı süt ve 1 yemek kaşığı tereyağı ilave ederek karabiber ile tatlandırarak pişirebilirsiniz.

Beşamel Sos için
Lazanya Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç malzemesini hazırlamamız gerekli. Soğan ve sivribiberi doğrayarak yağda kavururuz. Ardından isteğe göre konulacak mantarları ekleriz ve kıymayı suyunu çekip salıncaya kadar kavurur domatesini ekleriz. Bu harcı lazanyamızın içi olarak kullanacağız.

Ardından lazanyayı yapacağımız fırına dayanıklı kabımızı güzelce yağlarız. Bu arada beşamel sosu pişirmemiz gerekli. Eğer hazır soslardan kullanacaksanız sütü, beşamel toz karılımı ve tereyağını ateşin üstünde sürekli karıştırarak pişireceğiz. Hazır sos kullanmayacak ve beşamel sosu kendimiz pişireceksek; tencereye unu ve yağı koyarak ve hızlıca çırparak hafif renk almasını sağlayalım. Ardından sütümüzü koyalım ve muhallebi kıvamına gelecek kadar pişirelim. Beşamel sosumuz da hazır.

Zeminin yağladığımız fırına dayanıklı kabımızın en dibine bir servis kaşığı beşamel sos dökelim ve ilk sıramız için lazanya yapraklarını dizelim. Lazanya yapraklarımızın üzerine kıymalı harcımızdan (Siz farklı bir harç kullanabilirsiniz ancak lazanya yapılışı ve beşamel sos tarifi değişmeyecektir) güzelce yerleştiriyoruz. Lazanya yapraklarımızın üzeri kapansın. Kıymalı harcımızın üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştiriyoruz ve pişirdiğimiz beşamel sostan yayıyoruz. Ardından yeniden lazanya yaprakları ile turumuza devam ediyoruz. Yani lazanya yaprakları, harcımız, kaşar peyniri rendesi ve beşamel sos. Son kat için lazanya yaprakları üstüne kalan harcımızı, kalan kaşar peynirimizi ve beşamel sosumuzu boşaltıyoruz. 200–250 derece ısıda yaklaşık yarım saat pişirip 10 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle servis ediyoruz.
" } ] }