{ "title": "Lazanya Hamuru", "image": "https://www.lazanyatarifi.gen.tr/images/lazanya-hamuru.gif", "date": "19.01.2024 12:35:12", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "Lazanya hamuru, Kolayca evde yapabileceğiniz bir lazanya hamurunun nasıl yapılacağını basamaklarıyla anlatacağım sizlere fakat ondan önce sizlere lazanya hamurunu tarihçesiyle ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. İtalyan mutfağının en klasik vazgeçilmezlerini oluşturan bu yumurtalı taze hamurdan yapacağımız, makarna yaprakları olarak adlandırdığımız ve dana kıymasıyla bolones sosu ilave edip birleştirip mükemmel bir lazanya hamuru yapmış olacağız. Öncelikle size lazanya hamurunu dört maddede anlatacağım.

İlk olarak bolones sosunu hazırlıyoruz malzemeleri
Bolones sos nasıl yapılır?

Dana kıymamızı bol zeytinyağı ile geniş bir tencerede pişene dek kavuruyoruz. Ardından burunuase küp-küp doğranmış soğan, havuç, kereviz sapını da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ezdiğimiz sarımsağı ve salçayı da ilave edip karıştırıyoruz ve rendelediğimiz domates rendesini de ekleyip karıştırıyoruz. Sıcak suyu ve kalan diğer bütün malzemeleri de ilave edip kısık ateşte sos suyunu çekip koyulaşmaya başlayınca yana kadar arada sırada karıştırarak pişiriyoruz. 45 dakika veya 1 saat içeresinde sosumuz hazırlanmış olacaktır. Tuzunu bakıp tadı yerindeyse bir kenara soğumaya bırakabilirsiniz.

Beşamel sosunun malzemeleri
Beşamel sosu nasıl yapılır?

İki yemek kaşığı margarini tavaya alıyoruz ve ocağın en kısık halinde yağı eritiyoruz. Unu ilave edelim ve un rengini çok hafif pembeleşince kokmaya başlayıncaya kadar kavuruyoruz azar azar sütü ilave ediyoruz. Hızlıca karıştırırken sütü ilave etmeye devam ediyoruz. Bütün sütü eklediğinizde tuz ve biberi de ayrıca atıp tatlandırıyoruz. Sos tencerede kızana kadar kısık ateşte çırparak pişirip ocaktan alıyoruz.

Yumurtalı makarna hamurunun malzemeleri
Yumurtalı makarna hamuru nasıl yapılır?

Elenmiş unu, yumurtaları, zeytinyağını ve tuzuyla karıştırıp orta yumuşaklıkta bir hamur oluş turunuz. Otuz dakika hamuru bekletiniz.

Lazanyanın yapımına başlayalım

Hamuru 2 eşit parçaya bölüp beze yapıyoruz. Oklava ile açabildiğiniz kadar açıyoruz. Kenarlarını kare halinde kesiyoruz. Bu sayede eşit boylarda lazanya yaprakları elde etmiş oluyoruz. Geniş enli bir tencereye hamurları haşlamak için su, zeytinyağı ve tuz ilave ederek kaynatıyoruz. Bir geniş kaşık yardımıyla hamurları kaynar suda bir dakika bekleterek başka bir kaptaki soğuk suyla soğutuyoruz. Soğuyan hamurları süzüp ve süzdüğünüz hamurları birbirine yapışmaması için az yağlayarak bir siniye alın Bolones sosu ile beşhamel sosunu da birleştirerek karıştırıyoruz. Lazanya yapacağımız tepsinizin tabanını bolones sosuyla ıslattıktan sonra yaprakları siniye sıralıyoruz. Bütün katlar da aynı işlemi yaparak orta kat olan üçüncü katta bolones sosun arkasından rendelenmiş taze kaşar peyniri de ekleyerek üç kat daha sıralıyoruz. En üst katı tamamlayınca üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırının üst bölümünde 200 derecede yirmi dakika dek pişiyoruz. 20 dakika olunca sininin üzerini açarak on dakikada bu şekilde pişiriyoruz. 10 dakikadan ardından üzerini rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip süsleyip pembeleşene kadar fırının orta kısmında on dakika kadar daha pişirerek lazanyayı hazırlıyoruz. Az soğutup ardından dilimler keserek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }